Επικαιρότητα

Γνώμη της ΕΚΤ σε σχέση με την απλοποίηση των κανόνων για την βιωσιμότητα (CSRD και CSDDD) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Omnibus”

Στις 8 Μαΐου 2025 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε την γνώμη της σχετικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου της βιωσιμότητας (“Omnibus Initiative”) ειδικά σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία για τις εταιρικές εκθέσεις βιωσιμότητας (“CSRD”), καθώς και τη νομοθεσία για την εταιρική δέουσα επιμέλεια σε σχέση με την βιωσιμότητα (“CSDDD”). Τα κύρια σημεία της γνώμης της ΕΚΤ  εντοπίζονται  στα εξής:

Σε σχέση με τις τροποποιήσεις στο πλαίσιο της CSRD:

Η ΕΚΤ θεωρεί ότι η προτεινόμενη μείωση του πεδίου εφαρμογής της CSRD θα μειώσει τη συνολική διαθεσιμότητα πληροφοριών σχετικά με τη βιωσιμότητα. Συγκεκριμένα, η εν λόγω μείωση θα είχε ως αποτέλεσμα περίπου ένα στα οκτώ σημαντικά ιδρύματα και η συντριπτική πλειονότητα των λιγότερο σημαντικών ιδρυμάτων να μην υπόκεινται πλέον σε απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας. Αυτό θα οδηγούσε σε ένα ελλιπές σύνολο δημοσίως διαθέσιμων πληροφοριών ESG. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤ καλεί τους συν-νομοθέτες της Ένωσης να εξετάσουν επισταμένα την προτεινόμενη μείωση του πεδίου εφαρμογής της CSRD προκειμένου να καλυφθεί επαρκής πληθυσμός υποβολής στοιχείων.

Σε σχέση με τα πρότυπα εθελοντικής υποβολής εκθέσεων για τις επιχειρήσεις που δεν θα υπόκεινται σε υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας βάσει της CSRD, η ΕΚΤ εφιστά την προσοχή στον ενδεχόμενο κίνδυνο προβολής ψευδοοικολογικής ταυτότητας καθώς οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δημοσιοποιούν επιλεκτικά πληροφορίες, οι οποίες μάλιστα δεν θα υπάγονται σε διασφάλιση.

Τέλος, η ΕΚΤ εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η θέσπιση του ανώτατου ορίου της αξιακής αλυσίδας («value chain cap») δεν φαίνεται να εμποδίζει τις επιχειρήσεις να ζητούν διμερώς επιπρόσθετες πληροφορίες βιωσιμότητας για σκοπούς άλλους από την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας στο πλαίσιο της CSRD.

Ειδικά ως προς την απλοποίηση των Ευρωπαϊκών Προτύπων Υποβολής Εκθέσεων βιωσιμότητας στο πλαίσιο της CSRD (ESRS):

H EKT θεωρεί ότι τα περισσότερα σημεία δεδομένων στο πλαίσιο του ESRS E1 (κλιματική αλλαγή) θα πρέπει να διατηρηθούν, μαζί με τα σημαντικότερα σημεία δεδομένων στο πλαίσιο του ESRS E4 (βιοποικιλότητα και οικοσυστήματα), καθώς τα εν λόγω σημεία δεδομένων είναι σημαντικά για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των φυσικών κινδύνων και των κινδύνων μετάβασης στους οποίους εκτίθενται οι εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Αναφορικά με τις λοιπές ενότητες των ESRS, η ΕΚΤ συνιστά την επανεξέταση τους προκειμένου να βελτιωθεί η εστίαση, η συνάφεια και η χρηστικότητα των προτύπων. Κάθε επανεξέταση των ESRS θα πρέπει, σύμφωνα με την ίδια, να αποσκοπεί στη διατήρηση ή τη βελτίωση του επιπέδου διαλειτουργικότητας μεταξύ ενωσιακών και διεθνών προτύπων.

Επιπλέον, η ΕΚΤ επιμένει ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής σχετικά με την υποχρέωση περιορισμένης διασφάλισης θα πρέπει να εγκριθούν και να δημοσιευθούν το συντομότερο δυνατόν.

Τέλος, σε ότι αφορά τα ειδικά τομεακά πρότυπα (“sectoral standards”), των οποίων προτείνεται η απαλοιφή τους η ΕΚΤ, διαφωνώντας με την εν λόγω πρόταση, εισηγείται να ανατεθεί, τουλάχιστον, στην  Επιτροπή η εξουσία να θεσπίζει ειδικές ανά τομέα κατευθυντήριες γραμμές.

 

Σε σχέση με τις τροποποιήσεις στο πλαίσιο της CSDDD

Η ΕΚΤ εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις της CSDDD που προσαρμόζουν τη σχετική διάταξη για τα σχέδια μετάβασης ενδέχεται να προκαλέσουν ασάφειες. Υπάρχει κίνδυνος η αναθεωρημένη διατύπωση να ερμηνευθεί εσφαλμένα υπό την έννοια ότι οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να εγκρίνουν σχέδια μετάβασης, αλλά όχι να τα εφαρμόζουν.

Ακόμη, η ΕΚΤ θεωρεί ότι οι υπαγόμενες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τις επιχειρήσεις άλλων τομέων, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της CSDDD. Στο πλαίσιο αυτό, συνιστά τη διατήρηση της ρήτρας επανεξέτασης στην CSDDD σχετικά με τις υποχρεώσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (η οποία είχε διαγραφεί σύμφωνα με την πρόταση), αλλά προτείνει να καθοριστεί μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα για την κατάρτιση της έκθεσης και την επανεξέταση από την Επιτροπή.

 

Η Γνώμη της ΕΚΤ