22 Οκτωβρίου 2019
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου, ως κεντρικός ομιλητής, στο 11ο ετήσιο συνέδριο της ΕΕΔΕ υπό τον τίτλο «11th Risk Management and Compliance»
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου, ως κεντρικός ομιλητής, στο 11ο ετήσιο συνέδριο της ΕΕΔΕ υπό τον τίτλο «11th Risk Management and Compliance» αναφέρθηκε εκτενώς στις σύγχρονες ανάγκες διαχείρισης κινδύνων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στην ομιλία του με τον τίτλο «Η σημασία της Διαχείρισης Κινδύνων στο πλαίσιο της Εταιρικής Διακυβέρνησης»
Ο κ. Χαντζηνικολάου επεσήμανε ιδίως ότι:
- Η σωστή διαχείριση των πάσης φύσεως κινδύνων έχει διαχρονική αξία και δεν καλύπτει μόνο περιόδους που χαρακτηρίζονται από τον υψηλό όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
- Οι Εποπτικές Αρχές, μετά τις αδυναμίες που ανέδειξε η Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2008, ενεργούν σήμερα σε ένα συντεταγμένο κανονιστικό πλαίσιο, που εγγυάται την εκπλήρωση της αποστολής τους, δηλαδή την διαρκή τήρηση της διαδικασίας διαχείρισης κινδύνων από τους εποπτευόμενους. Το σήμερα υφιστάμενο αυστηρό αλλά και πλήρες σύστημα εποπτείας είναι αποτέλεσμα της παραπάνω κρίσης.
- Η εφαρμογή των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης στην διαχείριση κινδύνων αποβαίνει κρίσιμη. Στη διαχείριση κινδύνων θα πρέπει πάντα να σταθμίζεται ο κίνδυνος και το αναμενόμενο όφελος, όπως επίσης η ιδανική απόδοση των ίδιων κεφαλαίων.
- Η εταιρική διακυβέρνηση, επίσης, επέβαλε κανόνες πληρέστερης και αποτελεσματικότερης λειτουργίας των Διοικητικών Συμβουλίων, τον αυστηρό διαχωρισμό Εκτελεστικών και μη Εκτελεστικών μελών του ΔΣ και την ανεξαρτησία των Προέδρων των κρίσιμων επιτροπών του ΔΣ, μία από τις οποίες είναι και η Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων.
- Σε 4 πεδία δράσης καλείται σήμερα να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο η Ανεξάρτητη Μονάδα Διαχείρισης κινδύνων και αυτά είναι: η χάραξη των πολιτικών κινδύνου ώστε να υπάρχει αποτελεσματική διαχείριση κεφαλαίων και ρευστότητας, η αναλογία ρίσκου και αναμενόμενου οφέλους, οι προκλήσεις από τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και κυρίως η εμπέδωση της κουλτούρας ότι η διαχείριση κινδύνων είναι κοινός στόχος. Στην πραγματικότητα όλα τα τραπεζικά στελέχη, ανεξαρτήτως βαθμίδας, θα πρέπει να μοιράζονται τις ίδιες αξίες και αρχές.
- Ο CRO πρέπει να λειτουργεί μέσα στο επιχειρηματικό περιβάλλον της Τράπεζας, ως ο στρατηγικός συνεταίρος των επιχειρηματικών στελεχών, για τη λήψη των βέλτιστων αποφάσεων αλλά και ως ανεξάρτητος σύμβουλος στο Διοικητικό Συμβούλιο σε θέματα διαχείρισης κινδύνων.
Ακολουθεί αυτούσια η ομιλία του Προέδρου.